Organisatie

Femke Schaap

Onderneming
Beschrijving

Sinds Femke Schaap (Woerden, 1972) in 1997 de Prix de Rome Beeldhouwen won, staat ze bekend om haar aan sculptuur grenzende video-installaties, waarin zij levensgrote ruimtes beslaat door een collage van uitgeknipt filmbeeld op in contour gezaagde schermen te projecteren. Zo stelt ze efemere werelden samen waar de toeschouwer zich vaak letterlijk in kan begeven. De randen van de projectievormen, waar het beeld precies binnen valt, spelen een belangrijke rol in het werk en krijgen vaak een bedrieglijk tastbare kwaliteit. Het gevecht dat dan ontstaat tussen de in wezen platte en gefragmenteerde projecties en de dimensionaliteit van de opstelling wordt gebruikt om een wisselwerking te creëren tussen een mentale filmwaarheid en een fysieke ruimtelijke ervaring. Schaap ensceneert hiermee een snijpunt van interieure en exterieure systemen van beleving, een interface tussen fantasie en werkelijkheid.

Femke Schaap is een van de voorlopers in het gebruik van het door een breed publiek gewaardeerde technisch innovatief medium “videomapping”. Bij het bekijken van haar installaties bekruipt het publiek een bijna raakbare ervaring van onwerkelijkheid, die een kinderlijk plezier en enthousiasme genereert. Door middel van beelden gebaseerd op de bestaande geconstrueerde, virtuele werelden als pretparkontwerpen, mediaconstructies en game-omgevingen worden de grenzen van de parameters van de werkelijkheid, van wat werkelijk is, opgezocht, en bevragen de werken wat nog kan worden opgevat als een ding, als een sculptuur.

Direct na het behalen van haar Master of Fine Arts aan het Sandberg Instituut in Amsterdam ontving Femke Schaap in 1997 de hoofdprijs in de Prix de Rome Beeldhouwen. Schaap is daarna onder meer genomineerd for the Prix Nouvelles Images, en won de Fortis Beeldende Kunst Prijs. Haar installaties worden wereldwijd geëxposeerd op kunstbeurzen, in galeries en in musea zoals het Stedelijk Museum Amsterdam, het Kyoto Art Center Japan, het Museum of Modern Art Arnhem, het Center for Contemporary Art Kiev, het Chinese European Art Center Xiamen en Urban Glass New York. Sinds 2000 is Femke Schaap als docent en gastdocent betrokken bij verschillende gerenommeerde kunstacademies in binnen- en buitenland zoals ArteZ, Aki Enschede, de Hong Kong Polytechnic University en de Gerrit Rietveld Academie.